IELTS Cue Card # Interesting conversation you had with someone you did not know.

IELTS Speaking Task # Cue Card

Describe an interesting conversation you had with someone you did not know.

You should say:

  • who the person was
  • where the conversation took place
  • what you talked about

and explain why you found the conversation interesting.

SAMPLE ANSWER-   

Last month during my flight from Dehradun to Delhi, I met a lady by coincidence and the conversation I had with her during the journey was unforgettable. As I was the last passenger to board the flight, the flight attendant requested me to settle down quickly on any vacant seat within reach. After the plane took off, I noticed a lady who was seating adjacent to me seemed anxious about something. By courtesy, I asked her if she needed help with something. She requested to make a call from my phone as she lost her cell phone at the airport. 

 We were already away from the cellular network zone and it wasn’t possible to make any call till the time we landed. She then narrated the actual incident of how she didn’t lose her phone but her fiancé smashed her phone after he came to know that she was moving to Delhi to pursue her dreams. She then told how he started humiliating and insulting her in front of his family members.

 I tried to convince her that she wasn’t at fault and shouldn’t feel guilty for the step she took. Having this conversation made me realize that life is full of struggles. The lady even told me about how her in-laws were against her dream to become an IAS officer and serve the country.  

I hardly realized when we reached our destination and it was time to bid goodbye. This conversation was interesting as I learned about the cruelty that prevails in the male-dominated community and how women today are taking their stand and fighting independently to succeed. It motivated me to never let anyone dominate or command your thoughts and actions.   

(283 words)

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

IELTS BAND 7

IELTS Speaking Part I Sample Questions # Walk

Walking is one of the best ways to stay fit, especially for those who don’t find time for exercising. However, for some people, it is a part of their daily routine while others do it only if they have a spare time for it. Jogging and brisk walking are popularly followed by people interested in fitness. Moreover, walking is also one of the best stress busters as it helps in reducing anxiety and fatigue as well. This time we are looking at some of the questions related to walking that can be asked in IELTS Speaking.

IELTS Speaking Part I Sample Questions # Walk

Question 1: Do you like to walk?
Answer:  I like taking long walks with my friends and sometimes alone as well. Apart from the many health benefits that it has, walking helps me to relax and spend quality time with my people. Also, it saves fuel expenses.

Question 2: Do you like to walk on your own or with others?
Answer: I usually prefer walking alone as it allows me to manage my own pace. I find it as an excellent way of keeping my body fit and also reducing the mental stress. However, I do go for walks with my family members or friends sometimes, especially to spend quality time with them.

Question 3: Would you say that your city is a good place for walking?
Answer A: Yes certainly, my city has many well-maintained parks, public lawns and pedestrian paths which make it ideal for walking.

Answer B: Not really. I live in a metropolitan city so there are very few places to walk. Nearby parks are the most popular places for walking, exercising or practising yoga/meditation.

Question 3: Do people in your country walk a lot?
Answer: Well, people residing in cities really don’t walk too much as they usually travel long distances in routine. However, the ones living in countryside walk a lot within their vicinity. The city residents consider walking as a fitness medium and prefer early morning walks.

Question 4: Do you think walking is important?
Answer: Yes, I think walking is the best and the simplest way to stay fit in today’s busy life. People hardly have time to exercise and on top of that most of the jobs are limited to the desk. Hence regular walking is indeed very important.

Question 5: Do you think walking in the countryside is better than walking in the city?
Answer: Yes, walking in the countryside is definitely better than walking in the city. The greenery and fresh air that you can enjoy in the countryside is scarce in the crowded cities. Plus, rural areas are more peaceful and pollution-free which makes them perfect for long walks.

Question 6: What could be done to improve the experience of walking in cities?
Answer: Actually a lot can be done to improve the walking experience in the cities like planting more trees, constructing parks and separate lanes for walkers all across. Moreover, there could be special walking zones with no vehicles allowed during some hours of the day.

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

IELTS BAND 7

IELTS Speaking Cue Card # Describe something useful you learned from a member of your family.

IELTS Speaking Cue Card

Describe something useful you learned from a member of your family.

You Should Say:

  • What you learned.
  • How this became useful later in your life
  • Have you taught it to someone

and explain why it was important for you.

IELTS Speaking Cue Card # Describe something useful you learned from a member of your family. Best IELTS Band 7 Coaching in dehradun
SAMPLE ANSWER-  

Family members are said to be the first teachers in an infant’s life. There are innumerable family values and skills which a child can learn to thrive in life. Here, I’d like to tell about the most important lesson I learned from my parents about never to waste your talents. They taught me this lesson because they’d made the same mistake and didn’t wanted me to take the wrong step in the future.

My father is a natural singer, he loves singing but my grandparents underestimated his ability and never recognized his true personal talent. Ultimately, he had to join the family business thereby leaving his passion behind. Similarly, my mother had a passion for fashion but she sacrificed her interests for her in-laws. I was in my university days, stuck in a dilemma when my parents gave me this negative example so that I could find the right path for myself. 

Though I haven’t personally taught this to someone, whenever my friends are confused about something, I advise them to follow their dreams. My parents always taught me that life is too short to repent your actions. 

This lesson is very meaningful to me because I pursued engineering but my heart was never in it. Later, I gained the courage to leave the course and start my own business. Because one should chase their passion instead of worrying about society’s criticism and mock. My business of wedding planning is running successfully and I owe this achievement to my parents.

(250 Words)

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

IELTS BAND 7

Cue Card # Describe a thing that you borrowed from someone that was very useful.

IELTS Speaking Task # Cue Card

Describe a thing that you borrowed from someone that was very useful.

  • What was it?
  • Who you borrowed it from?
  • Why you borrowed it?

And explain why it was useful.

Cue Card # Describe a thing that you borrowed from someone that was very useful. Best IELTS Band7 Coaching in dehradun
SAMPLE ANSWER-

Borrowing things is way better than buying when it comes to living an economical way. I can recall many situations when I borrowed or lent things to my closed ones at the time of need.  At this point, I would like to talk about a time when I lend a market space to commence a startup business with my college friend.  

It was the time when I completed my University and had an innovative idea of starting a bakery with a friend. At that point, my parents did not support me with this idea as they wanted me to go for a more stable profession. Then, I approached my paternal uncle hoping that he could provide us with some assistance. He turned out to be so benevolent that he offered to lend me his commercial space for the bakery.  

As I mentioned earlier, my friend and I had planned to open a joint bakery in our hometown. And when my uncle offered us his place, we decided to decorate the interiors to attract more customers.

This commercial space proved to be a pragmatic choice for our business startup. As my uncle did not pressurized us much with the rent, we were able to run this place at our own pace. I’m indebted to him for his help and support. Today our patisserie is quite well known in my hometown and is running profitably.  

(233 words)

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

IELTS BAND 7
1 2 3 148