CUE CARD -DESCRIBE A PERSON WHO LIKES TO TALK A LOT

Speaking -Part 2 (Cue Card) DESCRIBE A PERSON WHO LIKES TO TALK A LOT

You should say:

  • Who this person is?
  • How do you know him/her?
  • What he/she likes to talk about?
  • And explain how you feel about this person?
Sample Answer

I know a lot of people who are gregarious and can talk to people all day long. Among them is Naina, my cousin. She enjoys interacting with others and is an extrovert. She is the younger daughter of my maternal aunt; she is eleven years old and enrolled in the eighth grade. She has curly short hair, a gorgeous grin, and a fair complexion.

What I really like about her are her adorable, plump hands. She’s always talking, so everyone calls her a chatterbox. Naina can speak for hours on end about anything. She is an animal lover, particularly of dogs. I once witnessed her outside her home bandaging an injured dog.

Naina is a generous girl who always help people in need. She has a happy disposition that lifts everyone’s spirits. She enjoys viewing movies, and when she gives me the tale, I get the impression that I’ve watched the film. Naina can put a smile on anyone’s face and make any circumstance seem less stressful. She aspires to be a teacher and is an excellent student. She is an outgoing person who enjoys making new friends. Her parents and instructors have reprimanded her for this practice, but nothing has changed. When she’s around, nobody can get bored. She walks every morning since she is highly aware of her health. Her tendency to talk a lot has occasionally gotten her into a lot of trouble. I adore this adorable talkative person, therefore when she is silent, I sense a problem and find it bothersome.

 

Speaking -Part 3 (Follow up questions)

 

Here are some examples of follow up questions that examiner may ask during your speaking (part 3) related to cue card “Describe a person who likes to talk a lot.”

Q1. In your opinion, what makes a conversation enjoyable?

Answer. The most interesting conversations aren’t about news, or politics, or sports: they are about emotions. Listening to the other person’s opinion and sharing your views. The feeling of carefree exchange of information. Mutually sharing things that are potentially enriching.

Q2. How do you usually respond when someone talks a lot during a conversation?

Answer. I occasionally find it difficult to interrupt or voice my own opinions when someone is talking too much. In certain situations, I could find it difficult to find opportunities to add to the conversation, but I might still nod or occasionally offer affirmations to show that I’m present.

Q3. Do you think being a good listener is as important as being a good talker?

Answer. Of course it is important to be a good listener, I believe in order to be a good speaker one has to be a good listener. It makes it possible for people to interact more effectively, value differences in viewpoints, and support peaceful relationships.

Word Meaning Sentence
Gregarious talkative Radha is a gregarious girl
Disposition Nature Shika’s disposition is to always think negatively.
IELTS BAND7

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS BAND7 Dehradun
Near Ballupur Chowk, Dehradun

9634777700

7249900007

IELTS Band 7 Saharanpur
Parsvnath Plaza, Saharanpur

email: info@ieltsband7.com

IELTS online simulator

CUE CARD -DESCRIBE A HOUSE OR APARTMENT YOU LIKE TO LIVE IN

Speaking -Part 2 (Cue Card) DESCRIBE A HOUSE OR APARTMENT YOU LIKE TO LIVE IN

You should say:

  • What is it like?
  • Where would it be?
  • Why would you like to live in this house/apartment?
  • How do you feel about this house/apartment?
Sample Answer

Home is where the heart is and having a own house is on the top of my bucket list. Ideally, I don’t fantasize about living in a house that is too spacious. Rather, I’d love to reside in an abode that allows me to have my peace of mind all day long.

Firstly, it will be a one-storied bungalow inspired by the design of the Victorian Era. I want my house to be on the slap bang of the city, surrounded by nature. The covered area should be 2000 sq. Ft and it would have 5 rooms with one master bedroom. Every room would have a balcony from where beautiful views of snow- covered mountains is visible. There should be enough empty space around so that I can have a perfect view of the mesmerizing surroundings.

Apart from this, I am really desiring that my house should be loaded with all sorts of mod cons. Including, a gym, a gigantic pool, a game Centre with a home theatre with recliners and a table tennis table to help me enjoy my time during my free time. At the top of it, I really desire a large L- shaped kitchen with a glass cabinet, dishwasher and a 12- seater dining table. Finally, in the open space there should be separate parking slots for the 4 wheelers.

I would love to reside in this apartment because it will be filled with all the comforts anyone could dream of. Besides, it would allow me to stay close to nature and far away from hustle and bustle of city.

 

 

Speaking -Part 3 (Follow up questions)

 

Here are some examples of follow up questions that examiner may ask during your speaking (part 3) related to cue card “Describe a house or a apartment you like to live in.”

Q1. Do most Indian People live in an apartment or a house?

Answer. I reckon most of the Indians Choose the house they reside in by considering the city or town they want to build their house in. For example, in big cities, people live in high rise buildings due to scarcity of land. Viz a viz in small cities or towns most of the people prefer living in detached houses rather than apartments.

Q2. Do young people in your country like to live with their parents or by themselves?

Answer. Mostly the younger generation in my country prefer to live with their parents as they provide constant support and guidance for their child. They do move out of their homes in situations where they have to pursue higher studies or if they have better career prospects outside in some other city or country.

Word Meaning Example
Mesmarizing Something that catches or holds your attention. She had the most mesmerizing blue eyes.
Gigantic Extremely large or huge. Gigantic waves were crashing on the beach.
IELTS BAND7

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS BAND7 Dehradun
Near Ballupur Chowk, Dehradun

9634777700

7249900007

IELTS Band 7 Saharanpur
Parsvnath Plaza, Saharanpur

email: info@ieltsband7.com

IELTS online simulator

CUE CARD -Describe something you picked up after someone else threw it

Speaking -Part 2 (Cue Card) Describe something you picked up after someone else threw it

You should say:

  • Where was it?
  • What was it?
  • Why did you pick up?
  • How did you feel to pick it up?
Sample Answer

In our warehouse, I came across an old ceramic pot. The scrapper comes every last Sunday of the month, and my father was selling some scraps to him. I was assisting my dad in clearing out the unwanted items from our storage area. From there, we were removing a number of damaged and useless objects. As I was clearing, I noticed a pot that was in horrible state resting amid the garbage.

I took it to my father after picking it up. He informed me that his grandfather purchased it, to store pickles, but it is now useless. I asked to keep it with me, and he granted my request. I had to clean it a lot because it was in the worst possible state. I succeeded after giving it succeeded after giving it multiple soap and water washes. The pot was a stunning specimen of old art, with its dark tone and finely painted designs.

My father looked at it for a long time and grinned when I showed it to him. He claimed it brought back memories of his granddad. In my room, I utilized it as a flower planter. The family’s collective gasp at the exquisite conversion of a shred into a gorgeous pot was shared by all. It’s my favourite pot out of all of them, and I still have it in my room. It’s really family oriented, thus I will always keep it in my room.

Speaking -Part 3 (Follow up questions)

Here are some examples of follow up questions that examiner may ask during your speaking (part 3) related to cue card “Describe something you picked up after someone else threw it.”

Q1. Do you think a small action contributed to building a positive environment?

Answer. Of course, every little step leads to a change.  Just by substituting plastic with jute bags, switching to eco- friendly products all these small actions can help to sustain a healthy life, eventually leading to a better environment.

Q2. Why people throw things intentionally?

Answer. Well, it has now become a common habit among people to litter everywhere they might not do it intentionally but I personally, believe some people have become habitual of doing it.

Word Meaning Example
Exquisite Beautiful The party had exquisite decoration which captivated everyone.
Amid In the middle of, among It was hard to hear amid all the cheering.
IELTS BAND7

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS Band 7 Dehradun
Near Ballupur Chowk, Dehradun

9634777700

7249900007

IELTS Band 7 Saharanpur
Parsvnath Plaza, Saharanpur

email: info@ieltsband7.com

IELTS online simulator

CUE CARD – DESCRIBE A DAILY ROUTINE THAT YOU ENJOY?

Speaking -Part 2 (Cue Card)

You should say:

  • What is it?
  • Where and when you do it?
  • What do you do with it?
  • Explain why you enjoy it?
Sample Answer

Routine helps every individual to keep themselves organized and active all day long. What is more, a daily schedule aids in managing time effectively and being productive. I’m going to talk about a routine that I am very particular of. I start my day with a morning walk, followed by hitting the gym for around an hour and lastly meeting my friends.

There is a huge open garden in close vicinity of my house where I usually prefer to go for a morning walk, as it is in the midst, surrounded by tress all over and vibrant flowers that add to the aesthetic beauty of the place. Another reason is newly constructed walking tracks.

Besides this, on weekends I usually play games with my friends such as cricket and football and I do my exercise myself. However, once in a blue moon, one of my best friends who is also my neighbor accompanies me.

Furthermore, as I am extremely conscious about my health, I believe in maintaining a perfect balance in mental well-being as well as physical health. So, along with exercise, I tend to eat a balanced diet and socialize with my friends.

Speaking -Part 3 (Follow up questions)

 

Here are some examples of follow up questions that examiner may ask during your speaking (part 3) related to cue card ‘DESCRIBE A DAILY ROUTINE THAT YOU ENJOY?’

Q1. Should children have learning routines?

Ans. In my opinion, Children will feel more secure if they are taught to follow familiar activities. If they have predictable routines in learning they will feel more assured. Though it might be challenging to achieve in daily life, they will find marked improvements.

Q2. What daily routine do people have at home?

Ans. Well, there are numerous routines that are followed by different individuals on a daily basis. These may Include waking up early, having meals at a set time, hitting the gym, doing yoga, buying groceries, going out for a walk during the evening hours and much more. It may vary for every individual as to what type of routine they want to stick to.

Q3. How do people’s routine differ on weekdays and weekends?

Ans. Generally, on weekdays people have a tight schedule due to their work and hence, these days are preplanned whereas, weekends are time to relax, and people spend it in a way that helps them to relax such as watching movies, listening to music and much more.

 

Meaning Example
Socialize To spend time with friends or with other people when you are not working in order to enjoy. She enjoys socializing with her coworkers.
Crucial Something extremely important Vitamins are crucial for maintaining good  Health.
IELTS BAND7

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS Band 7 Dehradun
Near Ballupur Chowk, Dehradun

9634777700

7249900007

IELTS Band 7 Saharanpur
Parsvnath Plaza, Saharanpur

email: info@ieltsband7.com

IELTS online simulator

1 2 3 152