IELTS INFORMAL LETTER #APOLOGIZING TO A FRIEND

You were supposed to receive a friend at the airport. But, for some reasons you are unable to do so. Write a letter to your friend. In your letter

– explain why you can’t come,
– guide them regarding other options to get to your home,
– describe the plans/visits you made to show them around when your friend arrives.

Dear Sushmita,

I believe your preparations to come to India are in full swing. I am eagerly waiting to see you on Thursday evening. As discussed earlier, I had promised to collect you from the airport but unfortunately I would not be able to keep my words due to an unplanned official meeting.

Just yesterday my boss informed me about an urgent meeting of foreign delegates that will take place on the coming Thursday, the day of your arrival. I have been asked to give a presentation too. In this case, it won’t possible for me to reach the airport as we had planned earlier. Don’t worry. The airport has an excellent taxi service. My suggestion for you would be to take a cab from the airport to reach my home. You can book a cab online or hire one from outside the airport.

I just can’t wait to see you and I have planned many things for your stay. I have reserved seats for a get-together with our college friends in the ‘Memories Café on Friday evening. On Saturday, we would go shopping and enjoy the street food of Delhi. We will plan the rest of days as per your preferences.

I Look forward to seeing you soon!

Yours lovingly,
Kritika

IELTS Speaking Part I Sample # Housework

IELTS speaking section questions and answers about Housework

Question 1: Do you do housework at home?
Answer A: Yes, I always help my parents with the household chores and other routine work. I actually consider it as a part of my vital responsibilities.
Answer B: No, I usually don’t get time to participate in housework as I’m quite busy with my work.

Question 2: What kind of household work do you often do?
Answer: I generally help with laying the table, washing the car and buying grocery. Additionally, I also drop and pick my younger sister from school while helping her with her studies. Also, sometimes when a lot of guests came in together, we would help our mother in hosting the guests.

Question 3: Did you do household work when you were a child?
Answer: Not really. I didn’t do any housework in childhood except taking care of my younger sister when my mother was busy with cooking or other household chores.

Question 4: Do you think that children should do housework?
Answer: Well, housework should not be a part of any child’s routine but helping the family once in a while is fine. Parents may involve kids in petty tasks such as taking care of the younger siblings, watering plants, laying table or washing the car.

Question 5: Do you like doing housework?

Answer: Housework is something I do not do out of love for the work but for my family members. It is a way of showing to them that I am responsible as well for matters of family. More are the number of people helping towards housework, less is the burden on a single individual. I sometimes help with mopping the floor or cleaning the bathroom with my family.

Question 6: How do you think housework could be made more interesting?

Answer: The best way to make housework interesting would be to involve a lot of members. If only a certain set of people always do the work, it creates a lot of irritation or dissatisfaction among individuals. Making housework as a chore that everyone does for the place they live in, will make it more interesting and strengthen the bond among family members.

Question 7: Do you think children should do some household work?

Answer: Going by my opinion, I would say definitely yes. If not the serious work like the chores of cleaning and dusting, children can always help with certain things. For example, cleaning their own room or a part of it. They may help with making the bed or cleaning the refrigerator. A child need not do it entirely but he or she can always help.

Question 8: In the future, do you think machines will replace humans in doing household work?

Answer: We are moving towards automation and the IT industry has surely seen a setback with it. Machines will definitely become part of our lives in future and would seep in our daily routine. At present we do find machines like vacuum cleaner helping us with work, with time, I believe there will be many more devices to make our work simpler.

IELTS BAND 7

IELTS Speaking Part I Sample Questions # Walk

Walking is one of the best ways to stay fit, especially for those who don’t find time for exercising. However, for some people, it is a part of their daily routine while others do it only if they have a spare time for it. Jogging and brisk walking are popularly followed by people interested in fitness. Moreover, walking is also one of the best stress busters as it helps in reducing anxiety and fatigue as well. This time we are looking at some of the questions related to walking that can be asked in IELTS Speaking.

Question 1: Do you like to walk?
Answer:  I like taking long walks with my friends and sometimes alone as well. Apart from the many health benefits that it has, walking helps me to relax and spend quality time with my people. Also, it saves fuel expenses.

Question 2: Do you like to walk on your own or with others?
Answer: I usually prefer walking alone as it allows me to manage my own pace. I find it as an excellent way of keeping my body fit and also reducing the mental stress. However, I do go for walks with my family members or friends sometimes, especially to spend quality time with them.

Question 3: Would you say that your city is a good place for walking?
Answer A: Yes certainly, my city has many well-maintained parks, public lawns and pedestrian paths which make it ideal for walking.

Answer B: Not really. I live in a metropolitan city so there are very few places to walk. Nearby parks are the most popular places for walking, exercising or practising yoga/meditation.

Question 3: Do people in your country walk a lot?
Answer: Well, people residing in cities really don’t walk too much as they usually travel long distances in routine. However, the ones living in countryside walk a lot within their vicinity. The city residents consider walking as a fitness medium and prefer early morning walks.

Question 4: Do you think walking is important?
Answer: Yes, I think walking is the best and the simplest way to stay fit in today’s busy life. People hardly have time to exercise and on top of that most of the jobs are limited to the desk. Hence regular walking is indeed very important.

Question 5: Do you think walking in the countryside is better than walking in the city?
Answer: Yes, walking in the countryside is definitely better than walking in the city. The greenery and fresh air that you can enjoy in the countryside is scarce in the crowded cities. Plus, rural areas are more peaceful and pollution-free which makes them perfect for long walks.

Question 6: What could be done to improve the experience of walking in cities?
Answer: Actually a lot can be done to improve the walking experience in the cities like planting more trees, constructing parks and separate lanes for walkers all across. Moreover, there could be special walking zones with no vehicles allowed during some hours of the day.

IELTS BAND 7

IELTS Listening Sample Questions # Online Persona

Literally, the entire world has moved to internet and with everyone being socially active, there are so many people who create different social identities. This time we are listening to a BBC 6 minutes English audio that talks about the different personalities that people take on social platforms.

ONLINE PERSONA

Listen to the audio below and answer the following questions in NO MORE THAN THREE WORDS.

  1. Which word does the speaker uses to show that she does not understand whey people like certain things?
  2. What is the synonym of mind?
  3. How many social media accounts the average person has?
  4. What is a person who is skilled at using words called?
  5. What is the synonym of name?
  6. Which word refers to the language that goes with street or urban culture?
  7. What is an embarrassing mistake called?
  8. Which word defines you when you look very silly although you are trying to be serious?
  9. What is the synonym of social group?
  10. How many hours does a average person spend online?
ANSWERS
  1. get
  2. psyche
  3. 5
  4. wordsmith
  5. handle
  6. street
  7. blooper
  8. laughing stock
  9. tribe
  10. 1 hour
IELTSBAND7

 

 

1 2