IELTS Speaking cue card: A recent change in your life

IELTS Speaking cue card: A recent change in your life

Describe a recent change in your life
You should say:
• What the change was?
• When it happened?
• How you felt about it?
• And explain if it was a positive or negative change for you.

IELTS Speaking cue card: Describe a recent change in your life. what the change was when it happened how you felt about it. Best BAND7 IELTS Dehradun IELTS online simulator IELTS BAND 7 Coaching Classes

Sample Answer

Changes are an integral part of our life. Today, I’m going to talk about a recent change that I brought about in my life.
I am pursuing a 4-year diploma in hotel management. It’s is a full-time course which includes a lot of lectures and practical work. Spending long hours in college, part-time work, and project work in the library, not to mention other responsibilities – all of them started taking their toll on me. I became stressed, sleep deprived and cranky. I was generally frustrated, short-tempered and unhappy.

My friends posed an intervention and told me they were worried for me, this statement really awakened me. I thought I could handle the stress but seeing them suffer the side effects of my workaholism, I decided to do something about it.

I joined yoga classes in the morning. Initially, I felt that this might be a waste of time but I was proven wrong when my classmates said I looked happier and refreshed. I myself noticed a change in my aura and productivity.

This change redefined my outlook on things, I noticed that little things do in fact matter. In today’s fast-paced world, we have forgotten the true essence of life. We should keep on making small experimental changes in our life. They give it a splash of colour. All in all, this change had a positive impact on me and my loved ones. I will definitely continue to do yoga no matter where I go.

Feel free to call for suggestions and queries.

IELTS BAND7

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS BAND 7 Dehradun, Best Coaching in Dehradun
323 GMS Road, Near Ballupur Chowk, Dehradun

Chat on WhatsApp

email: info at ieltsband7.com

IELTS online simulator

 

IELTS Speaking Task Cue Card: Describe a party that you enjoyed.

IELTS Speaking Task Cue Card:

Describe a party that you enjoyed.

  • What was it about?
  • Where was it held?
  • What did people do at the party?
  • Explain what you enjoyed at this party?

birthday Best IELTS Band 7 coaching in Dehradun

Sample Answer

Life has given me a lot of happiness and moments to celebrate with my near and dear ones. I have celebrated many happy moments by hosting parties for someone and attending other people’s parties as well.

I have attended many parties on different occasions in my life but the most enjoyable one was a party that I held to mark my elder sisters twenty-fifth birthday. It was a surprise party that I planned with the help of my mother. It was on the twenty-fifth of September last year, and I had started to plan it two days before. After my sister left for work in the morning I started decorating our garden and installing the setup including the tables and chairs. My mother started baking her favourite chocolate cake while I called all her friends and our relatives to the party in the evening. I then proceeded to order snacks and appetizers along with the beverages for the evening. The celebrations finally commenced and all the guests had arrived before she came. We welcomed her with the birthday song and hugs from everyone.

We all had an amazing time at the party. Everybody socialized, we played party games, danced and had a lot of fun throughout the evening. The best part was the fact that everyone was happy with the celebration and there were smiles all around me. My sister got gifts from everyone and was all smiles when I gifted her a necklace. She was spellbound and thanked me profusely for organizing such an amazing party.

(267 words)


Sample Answer 2: 

Frankly speaking, I am not a party buff and usually attend only those parties wherein I know some people or there is something exciting going on. The party that I am going to talk about is the one I went to last year. It was my friend’s friend birthday bash and she invited all of us. Initially, I was fine with going there but later on my friend told me she could not come along and I almost cancelled my plan, when my friend’s friend actually called and invited me again to come.

Hesitantly, I said a yes and I would say that was the best yes I had ever said. The party was in Rishikesh, a tourist spot in Uttarakhand, India. It was a night party and there were campfires, music, dance, games and a lot of interesting people. To my surprise, Anusha i.e. my friend’s friend knew a lot of people and had invited them all. And I met and talked to many interesting people that I might otherwise never have come across! This included the self-employed interior designers; marathon runners; entrepreneurs, and writers. It was exciting to talk to them and find out how they are connected with the host.

Not only were the people great, but the food and other services were also fantastic. There were stalls of different kinds and one could eat whatever they wished. And it was really tasty food too!!

What’s more, I discovered that actually, I did know quite a few people there after all. I am almost won over. Next time she offers to host a party, I might even find myself looking forward to it, you never know.

IELTS Speaking Part 3: questions related to parties/celebrations

Question. 1: What are the main reasons why people organise family parties in your country?

Answer: Family parties are very popular in my country. Most People organize special parties on birthdays and marriage anniversaries. Some young adults give parties after getting good grades in their exams or after being promoted to a high level position.

Question 2: In some places people spend a lot of money on parties that celebrate special family events. Is this ever true in your country? Do think this is a good trend or a bad trend?

Answer: Yes, wealthy people in my country throw lavish parties to celebrate special family functions. The pictures of their parties are often shown in newspapers. Even though it’s their own money, I feel that it’s a disturbing trend. It promotes discrimination in society and widens the gap between the rich and the poor.

Question 3: Are there many differences between family parties and parties given by friends? Why do you think this is?

Answer: Yes, there are. Family parties tend to be more formal as compared to parties organized by friends. Social decorum and elegance both are maintained in family functions. On the other hand, people feel freer in the parties of their friends. They normally don’t mind too much drinking or dancing, but in family functions any kind of misbehaviour can create a lot of problems.

National celebrations
Question 4: What kinds of national celebrations do you have in your country?

Answer: My country has two main national celebrations: the Independence Day and the Republic Day. The Independence Day is celebrated on 15th August and the Republic Day is celebrated on 26th January.

Question 5: Why do some people think that national celebrations are a waste of government money? Would you agree or disagree with this view? Why?

Answer: Some governments spend huge sums of money on national celebrations. If a country is facing problems like unemployment, illiteracy, poverty or poor infrastructure, then people will certainly complain about the money spent on national functions. In my view, the government should focus on the development of the nation rather than showcasing their military might in national celebrations.


Feel free to call for suggestions and queries.

IELTS BAND7

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS BAND 7 Dehradun, Best Coaching in Dehradun
323 GMS Road, Near Ballupur Chowk, Dehradun

Chat on WhatsApp

email: info at ieltsband7.com

IELTS online simulator

 

CUE CARD -DESCRIBE A HOUSE OR APARTMENT YOU LIKE TO LIVE IN

Speaking -Part 2 (Cue Card) DESCRIBE A HOUSE OR APARTMENT YOU LIKE TO LIVE IN

You should say:

  • What is it like?
  • Where would it be?
  • Why would you like to live in this house/apartment?
  • How do you feel about this house/apartment?
Sample Answer

Home is where the heart is and having a own house is on the top of my bucket list. Ideally, I don’t fantasize about living in a house that is too spacious. Rather, I’d love to reside in an abode that allows me to have my peace of mind all day long.

Firstly, it will be a one-storied bungalow inspired by the design of the Victorian Era. I want my house to be on the slap bang of the city, surrounded by nature. The covered area should be 2000 sq. Ft and it would have 5 rooms with one master bedroom. Every room would have a balcony from where beautiful views of snow- covered mountains is visible. There should be enough empty space around so that I can have a perfect view of the mesmerizing surroundings.

Apart from this, I am really desiring that my house should be loaded with all sorts of mod cons. Including, a gym, a gigantic pool, a game Centre with a home theatre with recliners and a table tennis table to help me enjoy my time during my free time. At the top of it, I really desire a large L- shaped kitchen with a glass cabinet, dishwasher and a 12- seater dining table. Finally, in the open space there should be separate parking slots for the 4 wheelers.

I would love to reside in this apartment because it will be filled with all the comforts anyone could dream of. Besides, it would allow me to stay close to nature and far away from hustle and bustle of city.

 

 

Speaking -Part 3 (Follow up questions)

 

Here are some examples of follow up questions that examiner may ask during your speaking (part 3) related to cue card “Describe a house or a apartment you like to live in.”

Q1. Do most Indian People live in an apartment or a house?

Answer. I reckon most of the Indians Choose the house they reside in by considering the city or town they want to build their house in. For example, in big cities, people live in high rise buildings due to scarcity of land. Viz a viz in small cities or towns most of the people prefer living in detached houses rather than apartments.

Q2. Do young people in your country like to live with their parents or by themselves?

Answer. Mostly the younger generation in my country prefer to live with their parents as they provide constant support and guidance for their child. They do move out of their homes in situations where they have to pursue higher studies or if they have better career prospects outside in some other city or country.

Word Meaning Example
Mesmarizing Something that catches or holds your attention. She had the most mesmerizing blue eyes.
Gigantic Extremely large or huge. Gigantic waves were crashing on the beach.


Feel free to call for suggestions and queries.

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS Band 7 Dehradun
Near Ballupur Chowk, Dehradun

email: info at ieltsband7.com

IELTS online simulator

IELTS BAND 7 Home page

CUE CARD -DESCRIBE AN ACTIVITY YOU DO TO KEEP FIT

Speaking -Part 2 (Cue Card) DESCRIBE AN ACTIVITY YOU DO TO KEEP FIT

You should say:

  • What the activity is
  • When and where you usually do it
  • How you do it
  • Explain why it can keep you fit
Sample Answer

Well, there are numerous activities that can help a person remain fit. Personally, I consider running to be the activity that has helped me to stay in shape. Moreover, in addition to it intake of a nutritious balanced diet with adequate sleep also holds a lot of importance.

There is a beautiful park near my abode, I make it a point to run for about 30 minutes twice every day, that amounts to an hour daily. Once, in the morning hours before the hustle and bustle of the world around and next 30 minutes during the evening hours after I return from my office. It’s a great way to increase my strength and flexibility, hence allowing me to stay in shape.

Furthermore, I Try to have a balanced diet. Fruits, vegetables and whole grains are included in my diet. Also, I try to avoid carbonated drinks and processed food items. Moreover, sleep is way more important for health and well-being. Getting enough sleep of about 7-8 hours is a must to stay fit and healthy.

All in all, maintaining a balance between running, eating healthy meals and sleep energizes me, also helps me stay focused, increases my concentration, motivates me and finally allows me to stay fit and active all day long. It has impacted my life in a positive manner, and all these factors play a vital role in maintaining my overall health and fitness.

 

Speaking -Part 3 (Follow up questions)

 

Here are some examples of follow up questions that examiner may ask during your speaking (part 3) related to cue card “Describe a person who likes to talk a lot.”

Q1. What do old people in your country do to keep fit?

Answer. Physical activity is a must for every age group but when we take into consideration the fitness of elderly people then some sort of physical activity , in the form of yoga, meditation or brisk walking should be done by them in order to stay active ,free from all diseases and last but not the least it aids in keeping their joints healthy.

Q2. Besides exercise what else can people do to keep fit?

Answer. There are myriad of activities that people can do to maintain their mental as well as physical fitness. The activities include eating a balanced diet, avoiding fast food, taking multivitamins regularly, reducing screen time and much more.

Word Meaning Sentence
Abode A place where someone lives or a temporary stay. It was very difficult for me to find my friend’s new abode.
Carbonated drinks Drinks that contain carbon dioxide gas at high pressure, making them fizzy. I always crave a carbonated drink after my morning walk.


Feel free to call for suggestions and queries.

IELTS BAND7

phone icon

8439000086

8439000087

7055710003

7055710004

IELTS BAND 7 Dehradun, Best Coaching in Dehradun
323 GMS Road, Near Ballupur Chowk, Dehradun

Chat on WhatsApp

email: info at ieltsband7.com

IELTS online simulator

 

The officially registered trademark ‘BAND7’ (Trademark No. 4717489) is allocated to Anuj Kumar.

1 2 3 147