Speaking Part 2 (Cue card): when you wanted to help someone.

Speaking Part 2: Cue Card
Talk about a situation when you wanted to help someone but you had limited time.
    • When it was?
    • Where it was?
    • What the situation was?
    • How you felt about this lack of time?

helping Best IELTS Band 7 Coaching in Dehradun

Sample Answer

As a philanthropist, I am generous and have concern for humanity. I utilise my time, energy and other resources to help others. The nature serves and supports the mankind without expecting anything in return. Likewise, we should also serve others unconditionally as often as we can. It takes around an hour to reach office from my home. So, I usually leave at 7:45 am every day to reach office in time. Few days ago, by chance, I got late for the office as my alarm clock did not ring in the morning. Moreover, that day I had to give a presentation to the board.

While on the way to office, I stopped my car at traffic signal. Suddenly, I saw an old man sitting across the road and had bare minimum clothes over his body. He was chilled to the bone due to extreme cold weather. He was probably starving and looking for some food. I really wanted to help him by giving him my blazer and some money so that he could buy some food and clothes. The moment I decided to get off the car to help him, the traffic started moving due to green signal. I was unable to stop my car in the moving traffic. Moreover, I was getting late for the presentation as well. Therefore, I did not wait anymore and continued moving towards my office.

I felt as helpless as I had to choose between the duty and desire to serve. That incident shook me to the core and I kept thinking about that old man throughout the day. Although I was appreciated and applauded for the presentation by the board members, I was still feeling deficient and desolate.

(285 words)

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

Speaking Part 2( cue card): A special food you recently had.

Speaking Part 2:

A special food that you recently had in an event?

  • What the event was?
  • When and where the event took place?
  • What the food was?
  • Why it was special?

special-food Best IELTS Band 7 Coaching in Dehradun

Sample Answer

Food is one of our basic needs. Certainly, we need food to survive. Nevertheless, we need varieties of tasty cuisines to relish and feel satisfied. Food stimulates our brains and provides us satisfaction. Being raised in an Indian family, delicious food has always been my weakness. Food is the source of bringing family and friends together on different occasions like birthdays, anniversaries, holidays etc. Great and long lasting memories are created while having lunch or dinner together. Everyone is fond of some or the other type of food, depends on the taste and ethnicity.

My birthday has recently gone. My younger sister had organised a small surprise party for me at our home. She invited all my close friends. Though my sister does not know how to cook, she learned and cooked a special recipe for the party. She cooked litti chokha for the guests.It is popular in the states of Bihar and Jharkhand.

Litti looks like a small ball made up of whole wheat flour whereas chokha is prepared by mashed brinjal, potatoes and tomatoes together. Traditionally, littis were roasted over coal or cow-dung cakes but now the same can be roasted in a microwave. The richness of the dish is increased when a dollop of ghee is poured over the litti balls .It is a main course recipe. It has an authentic flavour of ginger, garlic and Indian spices. It is generally served with spicy pickels and green chutney.

We all liked the dish and appreciated my sister for the efforts she put in to learn and cook a traditional recipe. This dish is special to me as it was prepared by my sister for the first time just to surprise me . I was really touched by her sweet gesture of love and care.

(296 words)

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

Speaking Part 1: Favorite Actor/Actress

Speaking Part 1
Favorite-actor-Best IELTS Band 7 Coaching in Dehradun

Topic :Actor/ Actress

Q 1. Your favourite actor?

Ans 1. My favourite actor is Keanu Reeves. He is very handsome and charming. He is not only a good actor in reel life but also a great person in real life. Instead of having a difficult life, his rise to stardom is appreciable. Although he is a famous Hollywood celebrity, he throws no starry tantrums. He often hangs out with homeless people and treats everyone as equals. He does a lot of charity and gives donations.

Ques 2. Have you ever seen actors in real life?

Ans 2. A) No, I have never seen actors in real life but I would love to meet my favourite actor at least once in my lifetime.

B) Yes, I have seen actors in real life too. Last year I went to Mumbai on official trip. I saw many Bollywood celebrities at Mumbai Airport. I also got the chance to click photographs with two of them. Meeting a celebrity is always a memorable moment.

Ques 3.Do you want to become an actor?

Ans 3. A) No, I don’t want to become an actor. I’ve always focused on my studies and   never thought of becoming an actor. I wish to become a doctor because they provide treatment for different types of diseases. They also save lives.

B) Yes, I want to become an actor because that’s my dream since my childhood. Moreover, I am pursuing a bachelor’s degree in arts, drama, acting and performing. I think I am a born actor and have excellent acting skills. So, I am more interested in doing what I am best at.

(270 words)

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

Speaking Part 1: Area you live in.

Area-you-live-in Best IELTS Band 7 Coaching in Dehradun

Speaking Part 1

Topic : Area

Q1. Talk about the area you live in?

Ans 1. I live in Dehradun. It is a beautiful city and also the capital of Uttarakhand.

Q2. What are the changes you have noticed?

Ans 2. In the last few years, many changes have taken place in this city. Ever since, it has become the capital of Uttarakhand, the property rates have inflated dramatically. The population of Dehradun has also increased as many people have migrated from other cities and got settled here. As a result, the number of vehicles has also increased. The city has become crowded and congested. Many shopping malls have been constructed in the city. The existing market area has also been expanded and renovated.

Q3.What are the changes you want there?

Ans 3. In my opinion, traffic is the major problem in this city. In order to solve this problem, the government should build more flyovers to accommodate the traffic volume. The interior part of the city should also be made more systematic and organised.

Q4.Do you like crowded place? Why?

Ans 4. I really avoid going to a crowded place. I am an introvert and I really feel uncomfortable at a busy place. Moreover, the level of uneasiness increases if I am alone in the crowd.

Q5. When was the last time you were in a crowded place?

Ans 5. I have attended my cousin’s marriage few days ago. It was a grand wedding ceremony and about 2000 people were invited. The venue was fully occupied by the people. I think, that was the last time when I faced a crowd.

phone icon

IELTS Dehradun Uttarakhand Tel: 8439000086 , 8439000087

1 2 3 4 13