IELTS Speaking Sample Questions # Weekend

Weekends or so to say Saturday and Sunday; the days that strike most to the corporate people. These are the days that people forget about their mundane routine and try to do something they are passionate about. This time we are looking at some sample speaking questions related to weekends.

How do you usually spend your weekends?

I work for an IT firm in my country and weekend is the time I have for my own interests. So, on weekends I usually go out and explore the city or write on my blogs. This is also the time I get for practising speeches and there is a dance class I have to attend. So, Saturday and Sunday usually goes on in extra curricular things that I have planned for myself.

In your country, do men and women usually do the same kind of things on weekend?

Generally speaking, men and women do have different interests in my country. However, with time I believe the line of difference has got blurred between men and women. It has become more of an individual approach. So, people from IT industry usually go out and meet people or do some activities like Toastmasters or any other club. Then there are others who go to a cafe or read books or travel.

When do you spend time with your family?

I live quite far from my family so spending time with them involves a lot of planning. It is usually twice a year that I get to spend some time with them. On daily basis, we simply talk on the phone or over a skype.

Do you have any plans for next weekend?

There are some weekends I do plan for but then most of the time times there is no plan. But the next weekend is something I planned for almost a month ago. There is a camera workshop that is happening in my city over the next weekend. It is organised by Canon for women and they will be teaching the nuances of photo taking.

Is there anything new that you’d like to do on weekends?

There are some weekends I wish to travel and click photographs and get to know about the city more. Also, I am planning to join dance classes over the weekend. Presently, I am living in Orrissa and want to leran the regional dance of the place.

Do you like working on weekends?

Well, if the work revolves around things that I love, like writing or photography then yes I do love working on weekends. It makes working for others so much more easier. But, doing things that I am doing on weekdays even on weeknds is something I try to avoid.

 Do you think employees should work on weekends?

We as individals are accountable first to ourselves and then towards others. So, working for teh company even on weekends is something I do not support. In my opinion, a person should work on himself or herself on weekends as it will help him or her to improve their personality.

 Do you feel that weekends now are more important to you than when you were a child?

Weekends for me have always been the source of entertainme me since childhood and I remember cherishing them for as long as I can go back down the memroy lane. They are important for me even now and so there is not much of a difference. However surley, an there is more of awareness on what differnet things  cna be doen on weekends.

IELTS BAND7 

IELTS Listening Sample Questions # Genetic Happiness

If there is one emotion everyone wishes to feel, it is happiness. There might be very few who do not like to be happy and those are certainly the ones who need the help of a psychiatrist. Studies have shown that happiness is often genetic and this time we are listening to a BBC 6 minute English on happiness and what is the relation between genes and happiness.

Listen to the audio below and answer the following questions in NO MORE THAN TWO WORDS:

  1. Which country was listed top on the happiest country in 2017 by UN?
  2. Name the country to lead the board of happiness submitted by UN from 2012 to 2016?
  3. What place did UK grab in the report of happiness submitted by UN?
  4. What are the questions based on personal belief, experience or feelings called?
  5. Which word is used for something that gives illness protection?
  6. Which word is used to mean warm, comfortable and safe?
ANSWERS
  1. Norway
  2. Denmark
  3. 19
  4. subjective
  5. inoculation
  6. cosiness
IELTS BAND 7

 

IELTS Speaking Part I Sample # Housework

IELTS speaking section questions and answers about Housework

Question 1: Do you do housework at home?
Answer A: Yes, I always help my parents with the household chores and other routine work. I actually consider it as a part of my vital responsibilities.
Answer B: No, I usually don’t get time to participate in housework as I’m quite busy with my work.

Question 2: What kind of household work do you often do?
Answer: I generally help with laying the table, washing the car and buying grocery. Additionally, I also drop and pick my younger sister from school while helping her with her studies. Also, sometimes when a lot of guests came in together, we would help our mother in hosting the guests.

Question 3: Did you do household work when you were a child?
Answer: Not really. I didn’t do any housework in childhood except taking care of my younger sister when my mother was busy with cooking or other household chores.

Question 4: Do you think that children should do housework?
Answer: Well, housework should not be a part of any child’s routine but helping the family once in a while is fine. Parents may involve kids in petty tasks such as taking care of the younger siblings, watering plants, laying table or washing the car.

Question 5: Do you like doing housework?

Answer: Housework is something I do not do out of love for the work but for my family members. It is a way of showing to them that I am responsible as well for matters of family. More are the number of people helping towards housework, less is the burden on a single individual. I sometimes help with mopping the floor or cleaning the bathroom with my family.

Question 6: How do you think housework could be made more interesting?

Answer: The best way to make housework interesting would be to involve a lot of members. If only a certain set of people always do the work, it creates a lot of irritation or dissatisfaction among individuals. Making housework as a chore that everyone does for the place they live in, will make it more interesting and strengthen the bond among family members.

Question 7: Do you think children should do some household work?

Answer: Going by my opinion, I would say definitely yes. If not the serious work like the chores of cleaning and dusting, children can always help with certain things. For example, cleaning their own room or a part of it. They may help with making the bed or cleaning the refrigerator. A child need not do it entirely but he or she can always help.

Question 8: In the future, do you think machines will replace humans in doing household work?

Answer: We are moving towards automation and the IT industry has surely seen a setback with it. Machines will definitely become part of our lives in future and would seep in our daily routine. At present we do find machines like vacuum cleaner helping us with work, with time, I believe there will be many more devices to make our work simpler.

IELTS BAND 7

IELTS General Letter Sample Questions # Holiday

You should spend 20 minutes on this task.

You recently had a holiday visiting your friends and you stayed at their house. Write a letter to your friend. In your letter:

  • thank your friend for staying with them
  • tell them what you enjoyed the most about the holiday
  • explain you are sending photos of the holiday with the letter

Write at least 150 words.

Dear Avinash,

The memories of the time spent together with you last month still makes me and everyone with whom I share jovial. Your company made the escapade have a life time imprint on me and there is no way as big to thank you for being an amazing host.

The mundane routine of my work life called for the holiday to Darjeeling and so I packed my bag and informed you so hastily. I had planned only a day visit to your house and the rest to be a lone discovery. However, on reaching your place, the warm welcome that I received from you and your wife, filled me with joy. Moreover, Darjeeling is one of the best places I have ever been to and you surely live in heaven. The amazing sun rise at Tiger Hill, the bonfire at your place and toy train ride that we had together was remarkable.

I am sending you with this letter the photographs of the beautiful time that we spent together. Hoping to have many more holidays with you all.

Love

Avantika

[179 words]

VOCABULARY

jovial

[MEANING] cheerful and friendly

[SYNONYMS] convivial, cheerful, surface ;jolly, genial

escapade

[MEANING] an act or incident involving excitement, daring or adventure

[SYNONYMS] exploit, stunt, caper

imprint

[MEANING] (v) impress of stsurface;(n) a mark or outline made by pressing something on to a softer substance

[SYNONYMS] stamp, impress, punch, mark, emboss

mundane

[MEANING] lacking interest or excitement; dull

[SYNONYMS] humdrum, dull, monotonous, boring

hastily

[MEANING] with excessive speed or urgency; hurriedly

[SYNONYMS] quick, hurriedly, swiftly, rapidly

bonfire

[MEANING] a large open-air fire used for burning rubbish or as part of a celebration.

[SYNONYMS] campfire, beacon, balefire

IELTS BAND 7
1 3 4 5 6 7 349